Monday, June 25, 2012

Industrial Attachment di Homeolab

Assalamulaikum..

Kali ini saya dengan sukacita hendak berkongsi ilmu tentang industrial attachment yang telah seminggu selamat saya dan rakan-rakan tempuhi. Alhamdulillah.. saya dan 2 orang rakan sekelas yang lain berjaya mendapat tempat di sebuah kilang homeopati di kawasan Napoh. Napoh merupakan jiran kepada Jitra dan masih dalam satu daerah iaitu daerah Kubang Pasu. Kawasan ini terletak hanya beberapa kilometer sahaja dari sempadan Thailand. Rata-rata penduduk di kawasan ini fasih kedua-dua bahasa iaitu bahasa thailand dan bahasa melayu (tak termasuk saya). Perjalanan ke tempat praktikal hanya kira-kira 5 ke 10 minit sahaja (so, salu bertolak dari rumah 15 minit sebelum masuk kerja.. hehe).

Waktu bekerja adalah dari 9 pagi hingga 5 petang. Kami di sini bekerja 6 hari seminggu dan tidak seperti di tempat-tempat lain iaitu 5 hari seminggu (agak susah nak plan balik kampung atau keluar dengan kawan-kawan) dan hanya bercuti pada hari jumaat (tak dapat la nak p Nat Asun T_T). Ini pengorbanan yang perlu ditempuh kalau ingin mendapatkan tempat praktikal paling dekat dengan rumah. Huhu redha..

Homeolab pada asasnya adalah sebuah kilang ubat homeopati dengan registration number pada produk berakhir dengan huruf T. Tetapi banyak lagi produk-produk lain yang dikeluarkan oleh syarikat ini seperti produk kosmetik contohnya shampoo, sabun muka, scrub, ubat gigi dan lain-lain menggunakan ekstrak dari tumbuh-tumbuhan. Selain itu ialah produk makanan seperti teh (Tudya), susu tepung (Biolac) dan lain-lain. Produk paling utama dari kilang ini ialah Examo iaitu ubat yang dikatakan dapat menajamkan minda kerana fungsinya yang dapat menghubangkan sel saraf otak.

Untuk hari pertama, sesampainya saya di hadapan pintu pejabat, saya diberi punch card (first time guna punch card, tergaru juga kepala nak cucuk kat mana). Kemudian dengan bantuan rakan praktikal dari CUCMS yang telah seminggu berpraktikal di sini, mereka 'guide' kami ke dewan (takde lah dewan sangat, macam bilik untuk pembentangan je). Rupa-rupanya semua pekerja berkumpul untuk bacaan yasin. Untuk pengetahuan, setiap hari Isnin, Khamis dan Sabtu, semua perkerja akan berkumpul untuk bacaan yasin sebelum memulakan kerja.

Kami dibawa masuk ke bilik mesyuarat untuk taklimat dan pengenalan tentang syarikat oleh En. Mus'ab, PA pengarah urusan. Kemudian petang itu pula pengarah urusan, En. Jamaluddin sendiri datang untuk memperkenalkan lagi tentang syarikat. Tetapi sebenarnya beliau lebih banyak menekankan kami bagaimana untuk menjadi pengusaha berjaya dan menaik taraf produk halal. Beliau sangat memberi inspirasi dan rangsangan untuk kami menceburi bidang perusahaan ini. Beliau banyak memberi tips dan semangat untuk menjadi usahawan berjaya.

Hari kedua merangkap minggu pertama, saya ditempatkan di bahagian production cosmetic. Sesampainya saya di sana, saya terus melakukan kerja-kerja pembungkusan sabun Qaisara (sabun ni sebenarnya banyak digunakan untuk mandi mayat, tapi bak kata En.Din salah seorang pekerja di situ, "tak payah tunggu jadi mayat pon kalau nak try sabun ni"). Keesokan harinya, kami diarahkan untuk membuat shampoo jenama All In One. Saya melihat dari awal proses menimbang hinggalah proses mengadun (homogenize). Saya sangat teruja melihat production di depan mata menggunakan mesin-mesin besar dan separuhnya ada di dalam lab universiti (tapi dalam lab saiz kecik.. feeling tak sama hehe). Ekstrak yang digunakan adalah ekstrak betik. Saya juga melihat bagaimana mendapatkan ekstrak betik (Aplikasi dari belajar subjek herbal medicine). Opss jangan lupa, setiap bahan mentah atau raw material sebelum proceed dengan proses production perlulah dihantar ke QC untuk dianalisa bagi menjamin kualiti produk. 'Finish product' juga dipilih secara 'random' dan perlu juga dihantar ke QC.

Kami sudah sedia maklum bahawa syarikat ini sangat banyak dengan aktiviti. Sabtu lepas kami tidak perlu bekerja (Hoyayy!) kerana ada aktiviti gotong-royong di bangunan percetakan Era Edar. Untuk pengetahuan, Era Edar adalah salah satu bahagian dari syarikat ini dan tumpuan utamanya adalah bahagian marketing. Kami bergotong-royong mencabut rumput, menyusun bata dan mengangkat segala macam kertas. Sangat penat tapi penat hilang lepas tengok bermacam-macam jenis makanan disediakan sampai tak mampu merasa semua (kenyang yang amat sangat). Kalau kena buat biodata, air kegemaran nak tulis air Chocolatte. Serius sedapppp. Kilang buat chocolate ni depan homeolab je. Sebelum masuk UIA kena beli untuk stok minuman (instead of Milo.. kan kena boikot).

Saya teruskan dengan minggu kedua. Hari ini baru masuk hari kedua minggu kedua saya di homeolab. Minggu kedua saya ditempatkan di production ubat. Seperti di dalam production kosmetik, saya perlu memakai pakaian khas berwarna putih dan tudung kuning yang disediakan. Kasut juga berwarna putih, tetapi disebabkan kaki saya yang sangat halus macam saiz bakteria dan tiada saiz, saya terpaksa pakai plastik biru  T_T. Plastik pon jadi lah asal dapat masuk. 

Hari pertama minggu kedua ini, kami di 'guide' oleh En.Nazri merangkap supervisor. Hari ini kami perlu membuat placebo. Bermula dari proses menimbang raw material hinggalah punching, semuanya kami sebagai pelajar praktikal seramai 3 orang termasuk saya melakukannya sendiri (tapi kena ada supervisor la.. kang salah step or salah bahan plak.. naya orang yang makan). Saya sangat excited kerana beliau sangat membantu dan tidak lokek dengan ilmu. Respect beliau. Selain itu, saya juga melihat proses counting tablet masuk ke dalam primary packaging hinggalah secondary packaging dan masuk ke dalam kotak. Saya juga sepanjang hari kedua ini duduk dalam kawasan packaging dan kami memang di'treat' seperti pekerja syarikat. Kami turut terlibat dalam proses pembungkusan. Sepanjang hari ini saya membungkus Examo. Agak penat sebab akak-akak sini buat kerja laju (dah biasa la katakan). Tak terkejar dibuatnya.

Esok insyaAllah saya kongsi lagi ilmu. Tetapi esok cuma saya seorang pelajar praktikal dalam kawasan production ubat kerana lagi 2 orang pelajar praktikal ditempatkan di production kosmetik. Tapi takpe, kat kosmetik pon saya seorang juga. Alah bisa tegal biasa. Peace... =D

Nota kaki: Mostly pekerja kat sini dah pergi umrah sebab pekerja yang cukup tempoh 5 tahun bekerja walaupun hanya pemandu lori kilang akan di'sponsor' oleh pihak syarikat untuk mengerjakan umrah. Syarikat juga memiliki sekolah tahfiz vokasional khas untuk pelajar tahfiz yang ingin meningkatkan kemahiran dalam hidup. Semoga pekerja dan pemimpin syarikat ini sentiasa diberkati olehNya.

2 comments:

  1. sungguh hyperbola saiz kaki tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Redha dgn hakikat hidup. trima seadanya dengan hati yg sgt gembira. truly, i never regret =D

    ReplyDelete